torsdag 27. mai 2010

Høstluking vs ikke-høstluking, til skrekk og advarsel!!

Overskrifta says it all....

Radene lengst til høgre er ferdig rensket og beplantet m prikleplanter.
Raden midtpå til høgre er ikke bearbeid i år, men høstluket og dekt med fjorårets avling og noe halm.
Radene til venstre for midten har ikke sett lukeredskap siden i fjor sommer....


Blogginnlegg til ettertanke....

torsdag 20. mai 2010

Det blomstrer + en ukjent

De siste par dagene har det vert reine sommerværet med over 20 deilige grader. Etter helgas rotbløyte har det nermest eksplodert rundt en og fargene er så intense at det er en fryd! Eksplosjonen har fremkalt blomster både her og der, til og med under trappa blomstrer det hehe


Se! Selvsådde stemor sloss seg opp av grusen. Er det rart at det er en populær sommerplante når en ser hvor mye de gir for ingenting?

Har hele tida trodd at dette var valurt, men etter en tråd på gal så har jeg innsett at jeg nok tar feil og at det er blå lungeurt istedet. Fin er den hvertfall med sine knall blå blomster :)


Småhjerte har så vidt begynt å blomstre. Flytta små plantebiter forran kjellerinngangen i fjor og er veldig fornøyd hvordan den alt nå breier seg utover. Kjekk plante dette her.



Hmm... Dette blei vel mykje fugleperspektiv så blomstene er overdimensjonerte. Fargen er også feil og skal være skarp rosa. Primula-et-eller-annet. Kjempesøt!




Rhododendron med støvete blader




Hvis jeg ikke husker feil så er dette en villtulipan som lett kan spre seg. Etter dreneringsarbeidet i bedda i fjor så har det poppet opp i begge bedda med ingangspartiet. Fant en nede på jordet også, mon tro hvordan den har kommet seg dit?
Inne primula som er plantet ut. To av dem jeg har er hvertfall fire år gamle, lette å ha med å gjøre, men morsomt for det :)
------------------------------------
Så til den ukjente. Dette er i grunn litt flaut, men jeg har faktisk sådd denne selv...tror jeg... Eller det kan være et resultat av bytting av prikledott? Den har blader som minner om stokkrose (ettersom jeg kan huske :/), men heldigvis så er det ikke det. Var redd at jeg hadde misshandlet dem så fælt at de begynte å blomstre på 20cm....


Nåja, spesiellt frodig er den ikke, men til mitt forsvar har jeg gjødslet dem nå...




Her er bilde av blomsten. Noen forslag?



Til slutt et bilde av en liten kjekkas. Den gamle minihanen hadde et ublidt møte med en øks her i vår, han hadde problem med beina stakkars, så dette er arvetageren. Og i motsetning til den gamle så flyger ikke han her i synet på deg når du krabber inn i garen for å gi vann og mat. Slapp dem ut i garen i går og de fikk en liten luftetur på plenen i formiddag. Koselig med høns!


søndag 16. mai 2010

Gresskar, zucchini og agurk

er i jorda. Nå spørs det om det blir noen avling på meg i år da. Så lenge jeg kan få zuchini nok til enorme mengder sylta squash så skal jeg være fornøyd :D

Dagens sådd:
gresskar
'Blue Ballet'
Gresskar fra frøboksen i fjor
'Spooktacular'
'Mars'

Squash
'Scallop Mxed'
'Diamant'
'Jaguar'

agurk
'Burpless tasty green'
'Rinish Pickling' fra FB

Melon
'No Name'

Mina lobata

Har skrevet litt mer utfyllende på grønnsaksbloggen. Hvis du er intressert klikk på potetene til høgre :)

torsdag 13. mai 2010

En merker at det er vår

når en ikke har tid til å blogge :D Det grønnes rundt en, svalene har kommet og stuebordet er nesten borte i stiklinger... Det mangler bare to yttervegger og kjellerdelen så er huset ferdigmalt, naboen var nede med skogstraktoren og skuva ut noe masse og jeg har vaska de gamle hagemøblene. En kan si at resultatet blei veldig shabby chic, hehe...

I går og på tirsdagen har vi spist neslesuppe, vi har ryddet endel utpå tunet og jeg har klipt ned spireakrattet på kommunalt vis (snauklippe i meir eller mindra javn høgde...). Vell, det som er listet ovenfor er ikke oppramset i riktig
rekkefølge. Spireabeskjæring gjorde jeg for 2-3uker siden og graset har nå fått en deilig grønn farge. Det blir uante mengder kvist av en slik beskjæring som skal ryddes vekk og da er en kompostkvern et kjekt redskap!!
Tenkte at når Gubben først tar bilder av meg kan jeg jo legge det ut som bevis. Se! Jeg kjører traktor! Du verden...
Når en er inne på kjekke redskap så må traktorer gå under den katagorien. En traktorskuffe rommer feks mye mer demontert mur enn et trillebår og så er den mye lettere å frakte paller med. ;)
Gubben har forsvunnet sammen med noen kamerater på fisketur, jeg har fylt opp lagret med havrekjeks og feirer det med potetgull (at lageret er fult, ikke at Gubben er forsvunnet...).
Sender vår fornemmelser ut til det langstrakte land og håper at de som fortsatt har snø og tæle snart får bar mark og planter som spirer :)

fredag 7. mai 2010

Stiklinger og frøpotter

Siden det tidligere her i vinter var sommerblomst massaker så har det skortet litt på utplantningsplanter her i gården. Derfor er det nå på tide å så litt mer. Nå er det mange frø som kan sås direkte på vokseplassen, men jeg gjør en liten mellomting og sår i potter som jeg setter på verandaen. Jeg føler at jeg har litt mer kontroll på sakene, det er lettere å holde øye med hva som spirer og holde pottene javnt fuktig. En annen positiv ting er at jeg slipper å få frø og spirer gravd opp av onde små hårballer som skiter i bedda mine...
Ikke alle frøa er sådd ennå, jeg har noen kjekke små bokser som jeg fikk av Konkel der frø ligger til bløyt bla blomkarse og blomstererter. De skal i jorda litt seinere i dag evt i morgen.

Har tatt en ny runde med stiklinger på fuhsiaene som blei handlet på Hagemessa og jeg har funnet filder av dem så da vet jeg litt mer hva jeg kan forvente av blomster. Den ene, 'Carmel Blue', har kommet med to knopper til og med! Moro for ungene :D