lørdag 29. september 2012

Traktkantareller - fargevariasjoner?


Som fersk og skeptisk sopplukker så lurer jeg på fargevariasjoner hos traktkantarell. Har plukket to typer der den ene har lysebrun hatt og gulaktig stilk den andre, som jeg har bare funnet noen få av, har mørkere brun hatt og meir oransj stilk. Begge typene har "krøllete" hule stilker og under hattene er det typiske kantarellstriper. De unge eksemplarene har ikke den typiske formen som den gule kantarellen har, men det har vell noe med hvor langt i utviklingen de har kommet, eller?

De til venstre har meir oransje stilker enn det som kommer fram på bildet (giftoransje?)Kantareller er vell egentlig ganske typiske i utseende, men det er en sopp, Spiss giftslørsopp, som vokser i samme område som kantarellen en må passe seg for. Den ligner ikke synes jeg, så jeg kan ikke heilt se at det går an å ta feil, men det er det altså fleire som har gjort. 

Her kan du se forskjellen;

Men altså, fargevariasjoner hos traktantarell anyone?


 

2 kommentarer:

Inger Marie sa...

Hei:)
Så fint innlegg!
Jeg syns det ikke er vanskelig å se forskjell på traktkantarell og slørsopp,men en må jo se godt etter...
fargeforskjellen du nevner er vel bare alderen på traktkantarellen..er jeg blitt fortalt:)
Hyggelig å kikke innom deg:)

ide-puffen sa...

Hei hei.
Du har nok plukket Gul trompetkantarell. Den er lik traktkantarell, men har gul stilk. Traktkantarellen har lysbrun stilk. Har soppene en trakt/hull i midten av hatten så er det ikke slørsopp.Slørsoppen har ikke hull/trakt i midten. Disse er nok kantareller og er kjempegode.
Skal ut å lete snart jeg også. De kom sent i år her oppe.
God natt fra meg
Randi