fredag 24. juli 2009

Så lett kan en lage nye planter!!

Har som nevnt sommerjobb på det lokale gartneriet og en av de tinga vi pusler med er stiklinger av stauder. Heilt fasinerende hvor lett det er å lage nye planter!! Har prøvd litt på egenhånd her heime også og her demonstreres hvordan det kan gjøres ved hjelp av 1 stk Phlox

  1. Klipp av en frisk kvist av ønsket plante


2. Klipp inntil blad/bladpar i overkant, la det være litt stilk under bladene


3. Stikk plantebitene ned i jorda med stilken ned. Litt stilk gjør at de holder seg bedre ned i jorda ved vanning

4. Vann og la de stå skjermet for sol, men lyst.

Tada!! Nå er stiklingene kommet i jord, da er det bare å vente på at de skal rote seg. Noen planter roter seg lett, mens andre er meir vriene å få til. Dette er stiklingsrunde nr 3 for meg og jeg har tidligere fått til bla timian, sitronverbena, mynte, div sukulenter, såpeurt og det ser faktisk ut som om det fortsatt er liv i en Clematis. Sukulenter og timian er generellt greie å få til og det gir meirsmak når en ser at det tyter røtter ut i bunn av potta :)

Hos de proffe blir det brukt egne stiklingsbrett som består av 100 små rom, litt større enn en 5,- I slike brett kan stiklingene stå og rote seg i fred og danne en god rotklump før de pottes om i større potter. Siden jeg ikke har proff brett bruker jeg heilt vanlige potter, det funker det også.


7 kommentarer:

Juni sa...

Dette skal jeg prøve!
Men har du dem ute eller inne?

Randines hageblogg sa...

Flott beskrivelse for å lage stiklinger, på den måten kan en få mmange planter.

Sitronverbenaen har jeg problem med å overvintre, men liker planten godt.

God hagehelg til deg!

Marita sa...

Å lage nye planter er spennende. Hvis du setter ned stiklingen rett innenfor kanten av potten, vil de rote seg enda fortere faktisk. Det er bl.a litt av poenget med å ha små stiklingsbrett. Den første rotstilken vil søke seg bortover til en kant og når den finner kanten begynner resten av rotproduksjonen. Da bør det ikke være så langt 'å gå'. (lært av en gartner)

Mari sa...

Jeg har dem ute på verandaen med rekkverket som solskjerm. Er litt usikker på hva jeg skal gjøre med dem til vinteren, men sjangser på at det går greit å ha dem ute. Inne får de bare lus eller tørker (kremt... Stiklingene av sitronverbena er knibba hos svigermor og hun har den inne så jeg tenkte automatisk at den skal få bo i kjelleren. Hennes overvintrer mørkt og kaldt og kommer med nye blader neste vår. Den lukter skikkelig sitron, ganske fasinerende :)

Det stiklingstipset har jeg også hørt :) Prøvde å se på de pottene jeg har stukket fra før, men kan ikke si noe den ene eller andre veien ennå. Tenkte at de bretta hadde vert knall når en skulle så også. Ett frø i hvert rom og når en skulle prikle så er det bare å løfte ut rotklumpen og putte i ei større potte!

Frøya-Heidi sa...

Å, takk for tipset! Nå fikk jeg lyst til å prøve meg med stiklingsformering med en gang :)

Jeg har faktisk sånne pluggbrett stående. Bruker du såjord eller vanlig jord?

Mari sa...

Sist hadde jeg ikke kjøpejord i hus, men blanda kompost, sand og litt leire og det gikk bra. Nå har jeg brukt vanlig kjøpejord av den billige typen. På jobben brukes det P-jord fra LOG, men sjefen har prata om at han vil skaffe en annen type jord, men hva det var, det husker jeg ikke heilt. Tro om det var såjord?

Fies notiser sa...

Se der, flust av planter, lett som bare det :-) Jeg elsker disse grunnleggende greiene, hvorfor kjøpe nå man kan "lage" selv, mener nå jeg
1000 takk for å dele dette også! Klem igjen :-)