lørdag 26. februar 2011

Mø sa de

Det er ikke disse fjøsa en ser så ofte i blader og div reklamer, disse små med bare noen få melkekuer. Men her ser dere et hvertfall :) Når det er bratt er det en fordel med små, lette kuer og hun her jeg har jobbet endel for har jersey, telemarkskuer og trønderfe. Små nette damer :) Spesiellt jerseyen er en trivellig rase (som den som står nermest på bildet).
Kuene står på bås i vinterhalvåret og er ute og beiter om sommeren. Dette båssystemet kalles langbås, der en kan stenge kuene vekk fra forbrettet (området mellom kuene og veggen). Det gjør det bla enklere å kjøre på fôr da kuene ikke står i vegen for trillebåret. Når de skal mjølkes åpner en fronten og kuene får hodet gjennom og kan spise kraftfôr og surfôr. Når de står sånn stenger en fronten igjen så kuene blir stående fast under mjølking. Dyra spiser fornøyd på maten sin og den som mjølker slipper at kuene valser fram og tilbake.
På bildet er kuene sluppet tilbake igjen og har fått litt høy på fôrbrettet som de drar gjennom innredninga. Dette gjør at de bruker lengre tid på å spise, noe som er en fordel da dyra på beite bruker sotre deler av dagen på å beite. Hvis de skulle ha spist heile tida inne i fjøset hadde kuene måtte rulles ut igjen om våren, det er både lite praktisk og ikke spesiellt sunt for kuene.... Etter at de har spist ferdig høyet sitt så legger de seg ned og tygger drøv- det betyr at de gulper opp maten og tygger det på nytt, nais ikke sant ;)

Bak dyra ligger det rister som møkka skal gjennom og under ristene går det en skrape som fører møkka til hull i golvet, ned til møkkjelleren. Veldig kjekt system når det fungerer. Ikke så kjekt når det stopper opp... Bare for å nevne det så er kortbås laget slik at kuene ligger med hodet inn på fôrbrettet, det arealet de står på er altså kortere. Det er igrunn greit det også da båsene holder seg reinere. Jeg har jobbet i fjøs med både båser og løsdrift og liker bedre båsdrift. Dyra er roligere, får nok mat (rangordning, de lavt ned kan bli jaget vekk av de andre i løsdrift) og litt avhengig av underlag så slipper en klauvskader. Klart at det er bra for dyra å få mer bevegelse og at det kan være lettere å finne ut riktig tid for inseminering i løsdrift, men javnt over liker jeg båsdrift bedre. En plass jeg jobba litt hadde de kuene gående på halm i en stor binge i et bygg med kjøttfe. Når de skulle mjølkes så gikk de ut og opp til gamlefjøset og ble mjølka på båsene. Smart opplegg i grunn.

Nå babbler jeg i veg, men det er litt moro med kuer og det kan jo hende at det kan være intressant for andre også, kanskje? ;)


Avslutter med denne lille klumpen her. 2 uker gammel jerseyklump :)

Er den ikke fin?

:D




3 kommentarer:

Utsikt mot Lurfjellet sa...

Jo, jeg synes det er interessant med kuer! Har ikke sjøl, men vi bor på tjukkeste bondelandet. Jeg har lest ei gammel bok om fjøsstell fra 1940-tallet som jeg fant i stabburet hos svigers... :D Den kalven var jo bare nuuudelig, da! <3

potentilla sa...

Og der lærte jeg sannelig noe nytt :)

Merethe sa...

Når jeg leser innlegget ditt om kuer så går tankene veldig mange år tilbake i tid da jeg som jentunge "bodde" nede på en nabogård forde jeg elsker alt som hadde med gård å gjøre. Var med på kalvefødsler,melket for hånd og var med på foring av dyrene. Jeg husker til og med at jeg børstet kuene så de skulle bli blanke og fine i pelsen. :) Kuer er noen koselige dyr.