fredag 30. januar 2009

Toppmeis

I går hørte jeg livatt kvitring fra hassel vasen mens jeg ga kaninene mat. Oppe i en kvist har jeg hengt opp en nøtteautomat og der satt det en liten rakker med topplue, nemlig en toppmeis (Lophophanes cristatus) . På Wikipedia står det at toppmeisen er en sosial fugl som ofte kommer til fôringsplasser sammen med svartmeis og fuglekonge. Fuglekonge har jeg ikke sett, men svartmeis har det vert her ganske lenge.
Når det gjelder formeringa til toppmeisen tar det tar ca 36 dager fra hunnen legger seg på egga til fugleungene er ute av reiret (som forøvrig er i gamle hakkespetthull). Nå har ikke jeg oversikten over hvor lenge andre småfugler bruker på å få fram flyvedyktige unger, men som kontrass tar det 21 dager å ruge ut hønsekyllinger. Hvis en starta ruging samtidig hadde toppmeisungene vert ute av egga i hele 7-9 dager før kyllingene i det hele tatt hadde begynt å klekke. Nå er hønseegga ganske mye større enn et toppmeisegg, men det er litt fasinerende å tenke på alikevell.
Today I saw a crested tit (Lophophanes cristatus) . Theyre quite common here but I havent seen them before so I thougt it was fun. I whent to Wikipedia for a look at it says that when the female begins to incubate it takes 36 days untill the babies leave the nest. I dont know how long other little birds use from egg to mature bird, but I know that chickens use 21 days to hatch. So if the incubation startet at the same time the babies of crested tit the would have been outside their egg for 7-9 days before the chickens even begin to hatch. I know there is a tiny size difference between the species but I still think its a quite interresting thought.

2 kommentarer:

Juni sa...

Det der var en fin liten fyr, utrolig søt!
Det er moro å titte på fuglene som kommer innom foringsplassene. Her har jeg ikke sett noen toppmeis, de er skjeldne her. Men vi har en svartmeis som har vært stamgjest her i hele vinter.

Mari sa...

Ja det er koselig med disse småfuglene. Her er det ikke så mange forskjellige ennå, mest kjøttmeis og noen få blåmeis. I høst hadde vi en flokk med bjørkefinker og det er flotte fugler! For satse på at det blir litt flere arter her når våren nermer seg!