lørdag 28. februar 2009

Sjokoladekake

Har fått litt baketrang de siste helgene og denne helga blei det sjokoladekake.
En gang på barneskolen, husker ikke hvilke anledning det var, hadde bestemora til en av guttene i klassa baka verdens beste sjokoladekake. Jeg prata så høyt og flott om denne kaka at mamma ringte og spurte etter oppskriften :D Kaka, som i ettertid har blitt kalt "Kjetil-kake", har satt standarden på hvordan en sjokoladekake skal være.


Dagens kake er basert på Kjetil-kake oppskrifta, men jeg prøvde meg fram med litt ekstra i og det blei godkjent det også. Her kommer oppskrifta.


3 egg

4 1/2dl sukker

50g smelta smør

2 1/4dl melk

4dl mjøl (evt 6dl og dropp havregryn)

2dl havregryn

2ts bakepulver

3ss kakao

rosiner og sjokolade, hakket i småbiter (det lille ekstra ;) )

  1. egg og sukker vispes til eggedosis

  2. Ha i det våte

  3. Hakk rosiner og sjokolade og bland det i det tørre. Kan hende det er lurt og smuldre rosinene litt inn i melet slik at det ikke blir rosinklumper i deigen.

  4. Ha i det tørre og bland

  5. Ha røra i en smurt/bakepapirkledd liten langpanne

  6. steik kaka nederst i ovnen på 175C i ca 40min.

Glasur

100g smelta smør

300g melis

1 1/2ss kakao

2ts vaniljesukker

3ss kaffe

Blandes sammen og smøres på kaka når den har kjølt seg litt. I skuffen fant jeg geletopper, kakestrø og valnøtter så det blei litt forskjellig pynt på i dag Hvis det blir noe igjen er kaka fin å fryse og den tiner ganske kjapt når en tar den opp :)


'In the valley of Elah'

Har akkurat sett ferdig denne filmen med Tommy Lee Jones og Charlize Theron. Dette var en film som gjorde intrykk... Den handler om en krigsveteran (Jones) som leiter etter sønnen sin som akkurat har kommet tilbake fra Irak og har blitt sporløst borte. Etterhvert dukker det opp et misshandlet lik og det baller på seg.
Filmen tar for seg problematikken med soldater som har vert i krigen for så å komme heim til det "normale" liv igjen. Det er snakk om alvorlige posttraumatiske lidelser og det pekes forsiktig på soldatenes "glorifisering" der de kommer heim som helter, er de egentlig det?

Jeg vil på ingen måte si at 'In the valley of Elah' er underholdning, men en tankevekker. En blir sittende etterpå å fundere over hvordan folk er skrudd sammen og hvilke konsekvenser ekstreme stress situasjoner som mennesker som opplever krig tett innpå kroppen har, hvor skrudde menneskeheten egentlig er...

fredag 27. februar 2009


Så var det endelig helg og det må feires med litt pusling på planterommet :) Foreløpig er det bare ett planelys der nede og det er nesten plass til alt under det. Det som tar mest plass er coleusene som jeg fikk veldig god spiring på... Prikla endel, men da jeg hadde prikla 70 stk fant jeg ut at det måtte holde :"> Endel håper jeg å få bytta vekk når det lir på.
Coleus er jo flotte planter, lette å så og lette å ta stiklinger av hvis en får noen som en synes er spesielt fine. Jeg sådde to forskjellige mixer og en ting jeg synes er ganske rart er at bare 6 av de 70 ser ut til å bli grønne. Det er ikke så lett å se hvordan de blir siden de ikke har kommet lengre en å vise fram første bladpar.

På Wikipedia står det at navnet coleus ikke lenger er riktig botanisk navn, men at de nå tilhører Solenostemon. Det er flerårige planter som kommer fra tropiske deler av verden som Afrika, Australia og Fillipinene.
De kommer i mange forskjellige farger og fargekombinasjoner og blir mellom 0.5-1m høye, men kan visst bli opptil 2m! Det hadde vært schtilig :D
Coleusen blomstrer med små blå blomster som drysser noe forferdelig. Planta kan stammes opp til små trær noe en kan se bilder av på google og er kanskje noe å prøve seg på?
Men alt som grønnes er ikke coleus. Jeg har overvintra forårets jordbærplanter i ver
andakasser i kjelleren. De har fått komme inn på planterommet de også og jeg har tatt vekk visne blad og planta de "kjeltringene" som det fortsatt så ut som det var liv i. Da jeg kjøpte plantene var det mye lav i pottene. Hadde plukket vekk det verste, men jommen har det kommet mye iløpet av vinteren av både lav og mose. Regner med at det ikke blir et problem når jeg får plantet dem i jord til våren. Hva jeg skal gjøre med jordbærplantene nå er jeg ikke helt sikker på. Lurer på om jeg skal sette dem inn på naborommet der temperaturen ligger på 5C så de ikke kommer for langt før våren endelig kommer.


Siden det spirer så seint i pottene i kjelleren så måtte jeg trøsteså litt ;) Sådde Nepeta 'Blue carpet', Iberis sempervirens' Snowflake', Aurinia saxatilis 'Gold dust' (denne har jeg visst sådd ute også, men den er jo flott), Centranthus ruber/alba mix og Araucaria araucana. "Apeskrekken" fikk jeg av Homer på Hagegal og det var store frø ja! Apeskrekk er et tre de har mye av i hager på Vancuver Island på vestkysten av Canada. Vi har vert det noen ganger siden vi hadde besteforeldre der og selv om jeg ikke var så gammel da vi var der sist så er det en plate jeg husker godt. Minnes at de kalte den "monkey tail tree". Siden det er en plante som jeg minnes mine besteforeldre med så håper jeg at jeg får hvertfall en liten 'monkey tail'.

Jo må også notere at jeg har tatt stiklinger an den ene "fregnefjes" planta. Har fortsatt ikke funnet ut hva slags plante det egentlig er. Tok også fram en begoniaknoll for å se om det er muligheter for liv.

torsdag 26. februar 2009

Bokanmeldelse: Skammarens dotter

Tittel: 'Skammarens dotter'

Forfatter: Lene Kaaberbøl

Forlag: Samlaget

Sider: 213

Språk: dansk, oversatt til nynorsk(!)

Serie: kommet ut 7 bøker i serien

Hvorfor denne boka: Pensum i norsk


Skammarens dotter er lettlest og spennende, selv om den er beregnet på 10-14åringer. Den handler om Dina som er dattera til "skammeren" (det er jo litt opplagt når en ser tittelen...), en kvinne som har den egenskapen at hun kan se andre menneskers hemmeligheter ved å se dem inn i øynene. Ofte fører dette til at motparten føler skam og folk flest unngår å møte en skammers blikk.

Dina har arvet denne egenskapen fra mora og hun føler seg ensom nå som folk i landsbyen samt de gamle veninnene hennes ungår henne. Hun bor sammen med moren og to søsken i et lite hus i utkanten av landsbyen. De er svært glad i henne og moren trøster med at en dag finner hun noen som tørr å se henne frivillig inn i øynene og sånne personer kan man stole på.

En kveld kommer det et bud til moren og ber henne med seg for å klare opp i en sak. Dina og søsknene hennes legger seg i den tro at moren dukker opp iløpet av morrakvisten, men det lir på. Dina blir igjen på gården mens de andre to tar en tur bort til naboen. Hun har ikke sittet lenge alene før det kommer et bud til henne og; moren hennes trenger hjelp fra henne! Budbringeren ser henne faktisk inn i øynene, hun blir med mannen og da starter et eventyr med både drager og forfølgelse av uskyldige.

Boka tar for seg emner som trofasthet, maktmissbruk og faktisk viser den motstand mot rusmidler. Om dette er noe en ung leser blir bevisst ved å lese boka vet jeg ikke, men kanskje de tar det med seg i underbevisstheten.

Bokstavene er forholdsvis store og språket er ikke av det vanskeligste, selv om den er oversatt til nynorsk. (Kan nevne at ei som strever med dysleksi og ei albaner som er på praksisgruppa mi syntes at nynorsken ikke var i veien for handlingen i boka og det sier litt om vansklighetsgraden.) Personene i boka er typiske for de rollene de har og en kan se de vokser gjennom utfordringene de støter på.

'Skammarens dotter' er som sagt lettlest og for de som liker tyngre lektyre er nok ikke denne aktuell, men for oss som setter pris på fantasy er dette en enkel bok som ikke krever stort.
Jeg har ingen problem å anbefale denne boka som lett underholdning og jeg synes faktisk boka var såpass bra at jeg gir den fire av fem smil :) :) :) :).

onsdag 25. februar 2009

Blodbeger



Blodbeger, eller Rhodochiton atrosanguineum er en snedig plante. Jeg blei kjent med den i fjor vinter da den gikk som en farsott på Hagegal. Hva var dette for en plante som "alle" snakka om?
Jeg var heldig å fikk kjøpe frø av smg* og de spirte etter laaaang tid. Hadde gitt opp frøpotta, men den sto nå bare der og jeg hadde ikke bruk for plassen akkurat da. Tenkte at det var litt dumt å gi opp så jeg sådde en omgang til og da, just like magic, begynte den første potta å spire... Det kom opp fire planter som blei planta ut på sommeren, tre i en klump i et bed og den største sammen med en squashplante i en sink gefès.
Nå synes ikke blodbegeren så godt på bildene for den fant ut at den heller ville klatre på baksiden av potta og ut mellom rugosaen på baksiden av gjerdet, der sola skein litt meir. Den blei ganske frodig etterhvert selv om de fikk litt lite stell og nå vet jeg at den skal plasseres der det er mer sol.



Planta blei tatt inn i høst sammen med pelliser og annet da jeg ville prøve om jeg klarte å overvintre den. Det blei litt for kaldt der overvintringsplantene sto og de fleste pellisene er ikke med videre for å si det sånn. Det var bare tørre triste pinner igjen av blodbegeren, men potta den i ny jord og vanna litt forsiktig. Det var da jeg skulle rydde i vinduskarmen ganske lenge etterpå, for å kaste de plantene som tydligvis var døde, at jeg så bittesmå grønne skudd. O glede!! Det var hakket før den blei kompostføde!
Så nå står den sammen med bittesmåplantene nede i kjelleren under lys. I den runde potta bak denne står forresten årets sådd av blodbeger. Husker ikke hvor mange dager de brukte på å spire, men det var stor forskjell! Tror god undervarme gjorde susen.

Blodbeger har for flere blitt en "slager" som må gjentas igjen i år. Fine er de hvertfall :)




Nesten litt vår!

I dag er det vårlig ute. Det drypper fra tak og snøen raser ned fra trærne. Temperauren er på 4 pluss og kjøttmeisen satt og sang så fint da jeg kom på skolen til morran. Hadde bare to undervisningstimer i dag så jeg rakk tidligbussen tilbake igjen. Hurra!! Hadde alikevel to timer å slå ihjæl så etter å ha skravla litt på kantina var det dags til prosjekt rugekasse, det er ikke bare småfuglene som begynner å tenke på små.


Fant et egg på golvet da jeg slokka hos undulatene i går kveld og det kom en plan om å se om jeg fikk de til å få fram noen "dingler" som undulat beibisene kalles. Undulater skal forsåvidt vere monogame og jeg har sett at Mr Boo har flørta med Blå så jeg hadde regnet med at det var henne som hadde laga egg. "Den gang ei" sa Tordenskiold, det er den yngste som har eggrompe så vidt jeg kan se og hun er for ung til å settes i hekk... Hva skal jeg nå gjøre med det? Jo jeg tenkte å sette de gamle sammen i hekkebur siden jeg først har kjøpt kasse og ser om det blir noe mer enn flørting på dem. Det hadde vert spennende :)

Siden jeg kom såpass tidlig heim tok jeg med bikkjene og tusla en tur. Her kommer noen bilder.





mandag 23. februar 2009

søndag 22. februar 2009

Helgekos

Selv om det har vert litt bal med provisorisk vannavledning på loftet har vi hatt tid til å kose oss. I går laga jeg rislapper og baka flattbrød. Blei bare "jukse flatbrød" da jeg ikke gadd å koke
poteter. Fikk ei mini takke til å ha på kokeplata av svigers før jul og den er kjekk! Baka en god porsjon ved juletider, men nå var det så godt som tomt. Godt å ha noe heimelaga flatbrød inntil supper eller spekemat. Flatbrødboksen (som forøverig er dekorert med fjellplanter) er nå godt og vel halvfull og rekker en stund til :)

Utover dagen i dag har det lettna og sola har skint litt, det var godt med flere dager med snø. For å kose oss litt tusla vi opp på oppsiden av huset og tente bål og grilla pølser. Bror min og Jaro følger med på pølsegrillinga og Tov sitter å slapper av.









Regn, inne?



Syntes det var så vått ved inngangsdøra, ikke så rart når en ser hvordan det ser ut på loftet... Det mangler beslag mellom takrenne og tak så det kommer en del smeltevann inn der. Vannet renner videre fra loftet ned gjennom takplatene ned på gulvet i andre etasje før det sildrer ned ved inngangsdøra. Kjekke greier :( Lekasjen har tydeligvis vert der en stund så vi skal prate med takstmann på mandagen.





fredag 20. februar 2009

Såliste stauder 09

Sort

Så dato

U

spire

prikle

Merknad/utplantning

Gallium sp

5/1

x

tomt

Hippophae rhamnoides

5/1

x

Carex flagillifera

5/1

x

tomt

Festuca glauca

5/1

x

tomt

Primula florindae

5/1

x

Papaver nudicaule

5/1

x

aurinia saxatilis

5/1

x

Primula alpicola mix

5/1

x

Plantago major rubrifolia

5/1

x

Cepalaia giganthea

5/1

x

Taraxacum pseudoroseum

5/1

x

Echinaea purpurea white Swan

5/1

x

G. sanguineum v. striatum

5/1

x

G. clarkei Kasmis white

5/1

x

tomt bare 1 frø

G. phaeum alba

5/1

x

Geranium phaeum

5/1

x

Alcea rosea div

5/1

x

Echinops sp

10/10

x

Veronicastrum virginium

10/10

x

gentiana asclepiadea

10/10

x

Eryngium planum

10/10

x

Physostegia

10/10

x

Rudbeckia amplexicaulus

10/10

x

Erytricnium deboluteum

10/10

x

Centaurea macrocephala

10/10

x

tomt

Sanguisorba officinalis

10/10

x

Phyteuma nigrum

10/10

x

Thalictrum rochebrunarium

10/10

x

Echium russicum

25/1

x

Dierama sp

25/1

x

Cystus scorparius, Sandgyvel

25/1

x

Onopordum acanthium, eseltistel

25/1

x

Meum athamanticum, Bjørnerot

25/1

x

Delphinium mix, Ridderspore

25/1

x

Meconpsis cambrica 'Muriel Brown'

25/1

x

Cherianthus 'Tudor rose'

25/1

18/2

Salvia virdis, salvie

25/1

18/2

Spira før jeg fikk den ut

Darmera peltata, Indian rhubarb

25/1

x

Soldanella pusilla

25/1

x

Trollius ircuticus, Bekkeblom

25/1

x

Hieracium aurantiacum, ildsveve

25/1

x

tomt

Primula japonica

25/1

x

Echinace purpurea 'Magnus', Solhatt

25/1

x

tomt

Buddleja melange, bommerfuglbusk

25/1

x

Verbascum phoenicum 'Violetta', kongslys

25/1

x

tomt

Campanula latiofolia alba, Klokke

25/1

x

Clematis x Hybrida ’Sunstar’

19/2

Nepeta 'Blue carpet' 27/2

Iberis sempervirens 27/2

Aurinia saxatilis 27/2

Centranthus ruber/alba mix 27/2

Araucaria araucana 27/2

Såliste Sommerblomster 09

Sort

Såtid

Antall

Spire

prikle

Utplanting

Merknad

Gerbera

31/1

Ameranthus 'Ribbons & beeds'

31/1

Coleus Masterblend Rainbow

17/2

Coleus Rainbow mix

17/2

tomt

Stemor, gul selvhøsta

19/2

Stemor, The Clown

19/2

Begonia Chanson Pink & White Bicolour F1

19/2

Dekte ikke, plastfolie, kjøkkenbenk

Anthirrimum majus, høy mix

19/2

24/2

Dekte ikke, plastfolie, kjøkkenbenk

Blodbeger 22/1 glemte å notere

spiring...

Såliste grønnsaker 09

Sort

Antall frø

Spire

Prikling

Utplanting

Merknad

Tomat 'Tigerella'

31/1

4/4

14/2

18/2

Gamle frø

Tomat grønnstripa cherry

31/1

4

17/2

Tomat 'Yellow Pear'

31/1

2

Tomat 'Gardeners Delight'

31/1

5

10/2

18/2

Tomat 'Black Russian'

31/1

3

18/2

tomt

Tomat 'Tiny Tim'

31/1

6

14/2

Pipelauk

31/1

6/2

Kinesisk graslauk

31/1

Lauk 'Ailsa Craig'

31/1

Vårlauk 'White Lisbon'

31/1

5/2

Artiskokk

31/1

10/2

Paprika Sweet minis mix

18/2

tomt

Tomat ’Garden Pearl’

19/2

2

Tomat ’Money maker’

19/2

2

Tomat ’Ailsa Craig’

19/2

2

Chilli ’Tokyo Hot’

19/2

2

Chilli ’Bolivian Rainbow’

19/2

2

Paprika ’Granny Smith’

19/2

2

Jordbær ’Yellow wonder’

19/2

tomt

torsdag 19. februar 2009

Neivell da >:(

Har brukt kvelden på å så litt mer bla tre sorter tomater som ikke lå der de skulle da de andre ble sådd. Jeg har prikla coleus til tusen og har hmm... alt for mange :"> Syntes jeg var veldig forsiktig da jeg sådde, men de har poppet opp som paddehatter. Det blei for mange å kaste syntes jeg så jeg tok en tur opp til gartneriet og donerte dem bort. Sikkert noen hagegale som hadde vert intressert, men så var det temperaturen da... Fikk også prikla Cherianthus som jeg ikke visste hva var utenom at de skal vere toårige. Googla nå og fant hvertfall ut hvordan de så ut :D

Men grunnen til overskrifta er at jeg på død og liv ikke klarer å få såtabellene inn på bloggen. Jeg har installert Live Writer, men nettet har vert så ustabilt at den ikke får logga seg på :( Jeg kan ikke klippe direkte fra word og hvis jeg limer det inn som bilde blir det knøttesmått og vondt å lese.
Nå gir jeg opp for i kveld og leser litt mer pensumlitteratur før jeg tar kvelden. Denne gangen er det faktisk en fantasybok 'Skammarens dotter' av Lene Kaaberbøl. Ikke verst med tanke på at fanasy klassifiseres som "søppellitteratur" ifølge de lærde... :-B
Får se om jeg får brøyta meg plass på madrassa. Siden soverommet holder på å bli malt er det tryggest å sove her nede, noe kattene tydeligvis setter pris på...
Ha en god natt :)

Fastelavenskrans


I dag har jeg vondt i vilja og kommer ikke igang med noe fornuftig. Men for å slippe unna maling og vasking av golv finner en på litt av hvert annet, så nå har jeg laget en fastelavenskrans.

Kransen er laget med seljekvister som basis som etterhvert har fått selskap med ore- og bjørkekvister. Etter at jeg hadde plassert selskapskvistene surra jeg dem fast med ståltråd og pynta med egenproduserte fjær. Tilslutt hang jeg herligheten opp i taket over spiseborted og bandt fast noen fresje fjær som jeg hadde liggende. Den var moro å lage, men tok ganske lang tid synes jeg. Nå gjenstår det å se hvor lenge den blir hengende før kattene river den ned. Det skal litt til, men jeg har sett Pus hoppe så jeg er litt betenkt...

Nå blir det fram med malekosten så jeg kan si at jeg har gjort noe fornuftig i dag og :p

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Litt historikk; Fastelaven var tradisjonelt dagen før faste som startet den onsdagen som var sju uker før påskedag. Det å feire fastelaven på en søndag er noe som har kommet seinere.
Fastelavensriset har vi fra hedensk tid og feirer overgangen vinter/vår. Fastelavensriset skulle vekke fram fruktbarheten hos jord, dyr og mennesker som fikk en omgang med riset.

NÅ skal jeg begynne å male. Hehe...

mandag 16. februar 2009

Så litt mer seriøse saker...

I dag føler jeg at jeg har vert super effektiv :-> Jeg har handla, malt tak og muren på soverommet, ordna i skuffene på kjøkkenet (og plutselig fått mer plass, snedig), lest ferdig Villanden, gått tur med bikkjene, laga posepølse, vaska klær, fikk laga middag og dusja i full fart før hagelagsmøte.
Hadde nok fått tid til litt til hvis jeg ikke hadde kjøpt feil malingsrulle da jeg handla til morran så jeg måtte ut igjen... Og malerkoster fra Biltema er ikke å anbefale... Æsj fysj.

På hagelagsmøtet var det en gartner som prata litt om såing og andre vårlige syssler og på åresalget vant jeg en frøpose med salatfrø. Gjennomstittsalderen i kveld var kanskje rundt 60 siden vi var en 4-5stk som ikke hadde nådd overgangsalderen b-( Hun ene tipsa jeg om Hagegal så for se om hun dukker opp der etterhvert :) Ellers så vant jeg en pose frø med salat.

Siden det er alvorlig fare for løsemiddelskade på soverommet så får jeg legge meg på sofan og prøve å sove med en flokk galloperende katter. Lykke til...

Enorm midd!

Enorm var den, der den krabba opp over kanten! Den hadde nok ligget på lur en stund og bare venta på en stakkars forbipasserende! Her kan en snakke om øyne så store som tinntallerkner, hvertfall hvis den hadde rista av seg snøen. Bra vi var kjappe, bikkjene og jeg, så vi klarte å komme oss av gårde fra denne. Tenk hvis vi hadde sånne i senga!


Wææææ!

søndag 15. februar 2009

Kviteseidmarken

Så har gubben reist avgarde på jobb igjen etter en begivenhetsrik helg. På lørdagen var det Kviteseidmarken og travkjøring på isen. Siden vi er med i Vest-Telemark tråvlag så er det frivillig tvang til å være med å hjelpe til. Jeg sto i "tippebua" mens Tov var bom bakpå startsbilen. Det var 6 løp både for rutinerte hester og nybegynnere, samt et løp for andre raser der det var en premie for den som kom først i mål og en premie for mest gjennomført ekvipasje.
I tillegg til V6 så var det boder der en kunne kjøpe fiskeprodukter bla fiskebruger, smykker og en sånn "vanelig" bod der en kan kjøpe godteri og juggel + diverse utstillinger. Selv om det var kaldt (startbilen målte -14* på isen) var det god stemning og ganske bra med folk. Fotografen min hadde ikke tatt med minnekortet så bilder uteblir :(

Jeg var innom på brukthandelen i Kviteseid og fikk handla 2 kopper, 2 glassboller til baking og et dørslag til 40,- og var veldig fornøyd med det. Kopper har jeg egentlig nok av, men så er det så mange artige kopper da...

Da vi hadde gjort vår del reiste vi sju stykker og spiste middag. Det er ikke så ofte vi er sammen lenger etter at vi flytta til denne avsidesliggende plassen, så da er det ekstra koselig å komme sammen :)

I dag ble jeg vekket av bikkja som bjeffa. Hva hun skvakka på vet jeg ikke, men jeg fant ut at jeg likegodt kune stå opp. Tov sov fortsatt som en stein så jeg gikk en tur med hundene og stelte dyra. Ellers ble det litt baking før vi tusla opp til foreldra mine for å se på skiflyginga.

Nåja i dag var det ikke så mye som skjedde, men det har vert en fin helg alikevell. Nå skal jeg ha en uke med vinterferie så nå får jeg prøve å få gjort unna alt jeg ikke har rukket å gjøre siden jul... (: så ille er det vell egentlig ikke, men jeg har laget en plan for hva som skal gjøres denne uka så jeg håper at jeg klarer å få mestparten unna. Kveldens gjøremål er å begynne på "Villanden" av Ibsen, pensumlitteratur. Tror det skal gå rimelig kjapt når jeg først begynner. Ja? Begynne nå! Huff...

fredag 13. februar 2009

Bakt paprika med ost. Nam :)

I dag var siste dagen av fem ukers utplassering i en femteklasse. Selv om perioden gikk greit skal det bli usannsynelig godt med vinterferie!! Oooo glede :D
Avsluttet dagen i byn med litt shopping; tulipaner på Plantasjen, 10 for 40kr, maling til soverommet og noen billig boller til å ha frokostblanding/snacks osv. Hadde to fra før og kjøpte 4 til. På veg heim var jeg innom vårt eminente pol (må være Norges miste) og bestilte to flasker Luna, som er hittils den rødvinen vi liker best.

Vel heime var det tid for mat og på dagens meny sto det bakt paprika med ost. Den lages slik:


1 stor paprika
2-3 mellomstore champignong
litt purre
1 liten lauk
litt mais
salt, pepper, chilli
smør

Sett på ovnen på ca 200*.
Skjær av toppen av paprikaen og rensk ut frø og kjerne.
Del toppen av paprikaen, sopp, lauk og purre i små terninger og stek dem møre i en god klatt smør.
Ha i litt mais og krydder.
Sett paprikaen på en ildfast tallerk el. Hvis den ikke står av seg selv skjær av litt i bunnen, men ikke så mye at det går hull.
Ha i fyllet og ha ost på toppen.
Has ca midt i ovnen i 20min eller til osten har fått litt farge. Paprikaen skal være stekt, men fortsatt ha endel tygg.

Kan serveres som den er til kvelds eller med feks ris til middag. Det blir endel veske fra paprikaen når den skjæres opp så jeg bruker det til å fukte risen med sammen med litt soyasaus. Beregn en paprika per person.

torsdag 12. februar 2009

Gizmo pusen

Siden datan vår avgikk med døden etter at omtenksome meg gav den litt vann, har vi broren min sin data til låns. Nå har jeg kikka gjennom endel bilder som ligger på maskina og kom over dette som jeg syntes var så koselig. Det er tatt for 1,5 år siden og er av Jaro og Gizmo.



Gizmo var en forferdelig liten katt som dreiv meg som ikke var så glad i katter nesten fra vettet! Mannen min fant henne tuslende lags hovedveien og tok henne med heim. Var til dyrlegen med katta neste dag og fikk rensa ører for et tonn med midd og fikk makkmiddel og augedråper. En sjuk og puslete liten katt altså.


Tempoet gitt som regel i 1000, men etterhvert som hun ble eldre så roet hun seg ned, hvertfall et par hakk. Nå begynte jeg å få mer og mer sansen for det rare lille vesenet. Hun banka på kjøkkenvinduet når hun ville inn og kom veldig godt overens med Jaro. Uheldigvis var hun ikke redd for biler og klarte å bli påkjørt. Jeg har aldri hatt så kjærlighetssorg som da hun døde. Veldig trist, men ser tilbake på tiden sammen med henne som fin, for ikke å snakke om begivenhetsrik... Jeg trøster meg med at hun hadde det godt mens hun var hos oss, og det er jo det at hun hadde det bra som er det viktigste.









bildet i midten til høyre viser et typisk Gizmo senario, der hun ligger bak baderomsdøra og fekter etter bikkja :D

tirsdag 10. februar 2009

Frøken Isdronning


Her kommer mitt bidrag til Frøken Vinterhage konkurransen som Moseplassen arrangerer. Det blir arrangert ny konkurranse hver måned og dette er første gang jeg melder meg på. Blir spennende å se hva de andre deltakerene kommer med av både bilder og kommentarer. Her sitter fantasien løst!





Her står frøken Isdronning i all sin prakt. Hun er av arten Betula pendula og står som ensom majestet der det før sto mange fler. Sine artsfrender har hun uten nåde fått henrettet da de skygget for hennes langstrakte rike (vi kan se restene av en av dem i forkant av bildet der den står til skrekk og advarsel). Igjen står bare mindre undersåtter som hun er sikker på at aldri kommer til å prøve å ta plassen hennes.
Frøken Isdronning har flere flotte kolleksjoner og for denne anledning har hun tatt på seg et lett og dristig antrekk for å møte sola der den masjerer over himmelen.
Måtte hennes regjeringstid vare lenge!



mandag 9. februar 2009

Kaldt!

Oooo i dag var det kaldt!! Tror nesten det er årsrekord med 24,7 blå til morran i dag. Var 17 da jeg la meg på søndagskvelden og det er jo egentlig 10 for mye bare det. Ellers så har det vert et strålende vær :D Det er sånne dager som i dag med knallblå himmel, skinnende sol og små krystaller som drysser ned fra trærne som gjør vinteren så flott!!! Vinteren er jo det når det først blir ordentlig vinter. Selv om vi hagegale lengter mot varmere tider med jord under neglene og bugnende planter er det godt med denne hvileperioden. Lade opp batteriene og drømme og planlegge alt vi skal gjøre når det bare blir bart.

Alle årstider har sin sjarm og jeg liker dem alle på sin måte, selv om jeg ikke er så glad i vinterregn og høststormer. Tenk på dem som bare har to årstider, hvor mye de går glipp av! Det er jo flott å se at snøen smelter og grusveien kommer fram. Det klukker i mange små bekker og hestehoven viser sine gule små ansikter. Trekkfuglen kommer tilbake og busker og bedd grønnes.




Sommeren kommer og det er ingenting som å ligge i ei hagegynge og kikke opp i ei bjørk der sola blir silt gjennom bladverket. Pusle barbeina rundt i hagen på varme sommerkvelder og høre fuglene avslutte sangen for kvelden. Gjømme seg i kjøkkenhagen og spise reddiker og sukkererter og kanskje en liten gulrot eller to mens ingen ser det.

Høsten kommer med fargesprakende bladverk både i hagen og i skogen. Vi kan høste bær og sopp. Ta opp resten av grønnsakene og forberede hagen på vinterdyna som forhåpentligvis kommer før barfrosten får herja for mye med de sarte plantene som egentlig ikke skulle klara seg hvis de fikk se på sonekartet. Hysj!







Så tilslutt kommer vinteren igjen som ei velsignelse og legger et lokk på det hele. Da slipper en å stresse med løvet som skulle vert raket og alt ellers som skulle vert gjort, men som en ikke rakk. Så når det nermer seg jul og kanskje litt over nyttår kommer frøkatalogene snikene og temperaturen inne på "gal" stiger. Plutselig har en en liten skog av planter som må prikles og det står potter overalt i vinduer, på bad og kjøkken. Det er godt med den tida vi har nå. Selv om jeg som sagt er glad i alle årstidene gleder jeg meg fælt til det skal bli varmere i været. Og selv om det bare er i begynnelsen av februar har det blitt mye lysere enn det det var for bare noen uker siden. Og med dager som denne så klarer man helt uten problem å like vinteren, selv med 24 minus :)

søndag 8. februar 2009

Bakedag

I dag har jeg vert "huslig" og rydda og ordna. Siden jeg var så godt i gang og andeegga har hopa seg opp (og hadde veldig lyst på kake) fant jeg ut at jeg ville bake litt.
Andeegga er større og har seigere konsistens enn vanlige hønseegg, noe som gjør dem utmerket til baking. De er også brukbare til steiking og koking, men har et høyere syrenivå som ikke er så bra for sarte mager.

Førstemann ut var eplekake som vi laga på skolekjøkkenet. Den passer til en rund form på 22cm

2 egg
1 1/2dl sukker
3ss melta smør
1 1/2dl melk
3dl kveitemjøl
1 1/2ts bakepulver
2 epler i båter

sukker og kanel til epledypping
  1. Lag eggedosis av egg og sukker
  2. Ha i smelta smør og melk
  3. sikt på det tørre og bland godt
  4. Has i smurt form
  5. Skrell eplene, del dem i båter og fjern kjernehusa
  6. Dypp eplebåtene i sukker og kanelblandinga og putt dem ned i røra
  7. steik kaka nederst i ovnen i 40min på 175 grader
Mannen min som har vert heime denne uka hjalp til med eplene. Har har vert så flink på kjøkkenet og har hatt middagen ferdig når jeg har kommet heim helt utsultet og sliten. Må bare skryte litt, flinke mannen <3

Så laga jeg favorittkaka mi Mor Monsen. Dette er en kake som jeg ikke var vant til, men som jeg fikk hos en eldre dame jeg jobba endel for da vi bodde i Hjartdal. Hun er en sånn ordentlig husmor og lager all mat fra bunn av noe som jeg syntes bokstavelig talt var godt :) Det er henne jeg har lært å lage kling og flatbrød av, noe som jeg også synes er godt.

I dag miksa jeg den til å passe en liters brødform, men orginaloppskrifta er til en liten langpanne.
250g romtemperert smør
250g sukker
5 store egg
sitronsaft/skall
1ts bakepulver
1ts vaniljesukker
250g kveitemjøl
50g mandler
50g rosiner
perlesukker
  1. Rør smør og sukker lyst
  2. Rør i ett og ett egg, rør godt mellom hver
  3. Tilsett sitron
  4. Sikt i det tørre
  5. Strø mandler, rosiner og perlesukker på toppen
  6. Stekes ca25 min midt i ovnen på 180 grader (sjekk med strikkepinne el)

Mor Monsen er ei grei slump kake da det er like deler smør, sukker og mjøl. Til ei liters form (eller 22cm rund form) brukte jeg ca litt over 1/4 bremyk putt og slumpa de andre ingrediensene etter det. På eggfronten gikk det 3stk.

Sånn ble resultatet:





tirsdag 3. februar 2009

Noen bilder fra Øvre Tho


Det lille huset på Øvre Thø



Hvis vinden sto fra den "rette kanten" fikk vinden fart hele veien opp
fra dalen og det kunne føyke noe forferdelig!!

Det var fine soldager også, her er et utsiktsbilde fra tunet.



Bilde tatt lengre opp i lia.
Vi hadde besøk av masse småfugl, rådyr og ekorn. Pus likte også å få besøk :)
Her er et bilde av den gamle innredninga som var i huset. Inn gjenom skapdøra til høyre er inngangen ned til kjelleren (ganske uvanelig!)Det er jordkjeller under stua der jeg overvintra pelliser den første vinteren vi bodde der.
Her er kronesenga. Den hang sammen med framskapet og trappa ned
til kjelleren går under senga.
Husker ikke helt når innredning var malt, men skal fiske fram informasjon når jeg har bedre tid.
Så et litt mer sommerslig bilde. Her står jeg ca i begynnelsen av kjøkkenhagen som jeg hadde nedover til høyre. Fikk noen flotte squasher der og mengder med reddiker bla. Vi flytta i slutten av mai i fjor og da hadde ugrasset vokst seg stort igjen. Ingen vits og luke når en ikke skal bruke plassen.


Så et bilde av litt løvetann :D Tatt nede i innkjørsla der veien delte seg. Vi var de siste fastboende før fjellet.
For se om jeg finner litt flere bilder når jeg har bedre tid!