søndag 21. februar 2010

Hva er det med disse tomatfrøa?

Som på magisk vis kommer seg oppi pottene i større antall enn beregnet? Jeg skulle vere så flink å ikke så så mange i år, men jommen trillet det 23 frø, fordelt på 8 sorter, nedi jorda og gjømte seg. Sett sånn...!


5stk Tiny Tim (byttefrø)

1stk Yellow Pear ('')

4stk Voyage (Impecta, de må du nesten inn å se på!!)

6stk Rainbow cherry mixed (PoD)

4stk Oregon Spring (PoD)

1stk Gardeners Delight

1stk Garden Pearl


1stk selvhøsta kjøpt på Hagemessa


+5stk Tomatillo 'Purple de Milpa"

Tomatillo har jeg faktisk hatt to ganger tidligere også. Første gang var det en forferdelig regnsommer og jeg hadde to planter. Resultatet var noen få kart, men ingen modne frukter. Sist hadde jeg en schvær plante som blomstret noe veldig (minnes at insekter likte planta også), men det ble ikke noe frukt. Mener å ha lest at plantene må kryssbestøves for at det skal bli frukt. Dvs at en må ha minst to planter. Det var planen i år og 5 frø bør gi to planter skulle en tru.


But wait, theres more:


Purre 'Herbstriesen 2' kjøpt på Europris

Grønnkål 'Pentland Brig' gammel sort, ekstremt kuldetolerant (Impecta)

'' 'Nero di Toscana' sort fra 1800-tallet (Impecta)

Allium tuberosum (kinesisk graslauk, smaker kvitlauk)

Salvie


kom seg også i jorda. Salvie, purre og kinesisk graslauk står nede i planterommet for spiring, mens de andre står på kjøkkenbordet over panelovnen. Hadde igrunn planer om å bløyte frøa først, men det glemte jeg visst.


Har 4 undulater og to nymfeparakitter på planterommet og når jeg først er der nede å pusler så åpner jeg døra på buret så de kan strekke vingene litt. Parakittungen fra i fjor dreiv med akrobatiske øvelser på døra mens de andre pressa runder rundt hodet mitt før de reiste inn i buret igjen. I Hjartdal var fuglene løse inne på planterommet hele tiden, men da var de bare to. Det gikk greit lenge, helt til de fant ut at jord var morsomt å grave i og de begynte å spise småplanter... Det året hadde jeg kjempespiring på Cosmos og satt igjen med 3 planter etter at de onde små krea hadde beitet på dem. Nå er det strengt oppsyn hver gang de er ute på tur, plantene de vil jeg ha for meg selv ;) :-h


4 kommentarer:

Anonym sa...

Bare én Gardener's Delight? "Serriøst"? :p

Mari sa...

Jepp! Tomater er egentlig ikke min greie serru, fikk kanskje 1kg modne tomater i fjor på 7-8 planter? så det at jeg i det heiletatt prøver igjen år etter år viser til min enorme tolmodighet og evnen til å tenke at i år blir alt bedre ;)

Må nok skaffe meg et lite drivhus til neste år :D

Anonym sa...

1ss aske hver 14. dag og jevnt mye gjødsel og vann. Så blir det avling dersom du får godt vær.

Mari sa...

Da er det notert! Håper på både sommervær og avling i år da :)